Kemikaliekollen

Kemikaliekollen

Hudvårdsprodukter på ekohyllan innehåller ofta kemikalier som varken kan sägas vara naturliga eller ekologiska. Som konsument läser jag alltid innehållsförteckningen, oavsett om produkten marknadsförs som ekologisk/naturlig eller inte. Detta gör jag för att kunna vara säker på att produkterna har ett innehåll som lever upp till mina krav på ett mer äkta innehåll. Kanske är det så att du har samma krav?

För att underlätta för dig har jag därför skapat kemikaliekollen. En ny version av KemikalieKollen är nu under uppbyggnad. Kemikalierna som ligger med i kemikaliekollen nedan godtas ej i de produkter som listas i appen. Listan är inte fullständig och du får gärna tipsa mig om fler.

När ett ämne är helt förändrat identifieras det med dess kemikalienamn på latin (INCI) - ej att förväxlas med det latinska växtnamnet. Då heter det exempelvis inte längre Cocos Nucifera Oil och på svenska heter det inte längre kokosolja, olivolja, palmolja etc. Utan istället kan det i INCI-förteckningen dyka upp namn som till exempel Coco-caprylate/caprate och Glyceryl Stearate. Det handlar således inte längre om simpla framställningsprocesser som kallpressning.

Man skönmålar ofta dessa så kallade "eko"kemikalier med ord som ”från”, exempelvis ”från kokos” eller ”från vegetabilisk olja”, ”från majs” eller ”från alger”. Det här förfarandet gör inte ämnet mer ekologiskt eller mer naturligt. Man kan även beskriva det mycket processade ämnet cellulosa som om att det bara rör sig om ”Växtfibrer”.

Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer

Ammonium Lauryl Sulfate

Aroma (kan även vara enbart eteriska oljor, så bäst att fråga tillverkaren)

Ascorbic Acid

Ascorbyl Palmitate

Beheneth 10

Behenyl Beeswax

Benzophenone-4

Benzoic Acid

Benzyl Alcohol

Betaine

Beta-Sitosterol

Biosaccharide Gum-1

Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2

Butylene glycol

Caprylic/capric triglyceride

Capryloyl glycine

Carbomer

Cellulosa & Cellulosaderivat

Cellulose Gum

Cetearyl Alcohol

Cetearyl Glucoside

Cetearyl Olivate

Cetyl alcohol

Cetyl Palmitate

Cetyl Ricinoleate

Cetearyl alcohol

Cetearyl olivate

Cetrimonium Chloride

Citric Acid

Cocamide DEA

Cocamidopropyl Betaine

Coco Betaine

Coco Glucoside

Coco Caprylate

Coco Caprylate/Caprate

Decyl Glucoside

Decyl Oleate

Diazolidinyl Urea

Dicaprylyl Carbonate

Diethylhexyl Adipate

Dimethicone

Disodium Cocoyl Glutamate

Disodium EDTA

Distearoylethyl Dimonium Chlorid

DMAE (Dimethylaminoethanol)

Enzymer

Ethylhexylglycerin

Ethylhexyl palmitate

Ethylhexyl Stearate

Fenoxyethanol

Glycerin -  (finns även naturligt som bildas vid vanlig tvålframställning)

Glyceryl Caprylate

Glyceryl Caprylate/Caprate

Glyceryl Linoleate

Glyceryl Mono Stearate

Glyceryl Oleate

Glyceryl Palmitate

Glyceryl Stearate

Glyceryl Stearate citrate

Grapefruit Seed Extract

Gluconolactone

Helianthus Annuus (Sunflower) Hybrid Oil

Honeysuckle Extract (Japanese)

Hydrogenated Castor Oil

Hydrogenerated Jojobaoil

Hydrolyzed Beeswax

Hydrolysed Jojoba Esters

Hydrogenated Lecithin

Hydrogenated Olive Oil Decyl Esters

Hydrogenated Palm Glycerides

Hydrolyzed Rice Protein

Hydrolyzed Silk

Hydrolyzed Soybean Protein

Hydrolyzed Vegetable Protein

Hydrolyzed Wheat Protein

Hydroxyoctacosanyl Hydroxystearate

Inulin Lauryl Carbamate

Isocetyl Palmitate

Isopropyl Alkohol

Isopropyl Palmitate

Kandelillavax - (finns som mindre raffinerat)

Karnaubavax - (finns som mindre raffinerat)

Karragenan

Lactic Acid

Lanolin

Lanolin Alcohol

Lauroyl/Myristoyl Methyl Glucamide

Lauryl Glucoside

Lecithin

Levulinic Acid

Lysolecithin

Maltodextrin

Methyl Glucose Sesquistearate

Methyl Gluceth-20

MIPA Laureth Sulphate

-

Oat Beta Glucan

Octyl Palmitate (Ethylhexyl Palmitate)

Oleyl Alcohol

Olivoyl Hydrolyzed Wheat Protein

Olivåterfettning (PEG-10)

 

Palmitic Acid

Palmitoyl Tetrapeptid-7

Palmitoyl Oligo-peptid

Panthenol (D-panthenol)

Parfum (Bäst att fråga tillverkaren om det är eteriska oljor endast)

PCA

PEG-100 Stearate

Phenethyl Alcohol

Phenoxyglycerin

Polysorbate 20

Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate

Polyglyceryl-3 Diisostearate

Polyglyceryl-3 Methylglucose distearate

Polyglyceryl-3-palmitate

Polyglyceryl-3 Stearate

Polyglyceryl-4 Caprate

Polyglyceryl-4 Cocoate

Polyglyceryl-6 Distearate

Potassium Sorbate (kaliumsorbat)

Propanediol 

Propylene Glycol

Pvp/Polyvinyl-Pyrrolidon

Retinol Palmitate

Rice Amino Acids

 

 

 

 

Salicylic Acid

Sclerotium Gum

Sodium Benzoate (Natriumbensoat) - (bensoater E-nummer 211-213)

Sodium Cetearyl Sulfate

Sodium Citrate

Sodium Cocoamphoacetate

Sodium Coco-Sulfate

Sodium Cocoyl Glutamate

Sodium Cocoyl Hydrolyzed Wheat Protein

Sodium Cocoyl Isethionate

Sodium Dehydroacetate

Sodium Gluconate

Sodium Lactate

Sodium Lauroyl Oat Aminoacids

Sodium Lauroyl Sarcosinate

Sodium Lauryl Sulfate

Sodium Levulinate

Sodium Monofluorophosphate

Sodium PCA

Sodium Stearate

Sorbic Acid

Sorbitan Olivate

Sorbitan Palmitate

Sorbitol

Soybean protein

Starch Hydroxypropyltrimonium Chloride

Stearalkonium Chloride

Stearic Acid

Stearyl Alcohol

Sucrose Distearate

Squalane

Squalene

Tetrasodium Iminodisuccinate

Titanium Dioxide

Tocopheryl Acetate (de syntetiska varianterna)

Triethanolamine

Triethyl Citrate

Tripeptide-1

Tripeptide-10 Citrulline

Ubiquinone (Coenzyme Q10)

Urea

Vitamin C (Ascorbyl palmitate eller Askorbinsyra)

Wheat protein

Xanthan gum

Xylitol

-

INCI-systemet

Kemikalier i hudvårdsprodukter har inga E-nummer så som livsmedelstillsatser och det är därför mycket mer problematiskt att identifiera det råmaterial som har använts och vilken metod man har använt för att framställa kemikalierna. Det är så många fler kemikalier som används inom kosmetikaindustrin än inom industrin för livsmedel. Emellertid måste alla kosmetiska konsumentprodukter inom EU innehållsdeklareras enligt ett system som man kallar för INCI-systemet.

INCI är en förkortning för The International Nomenclature of Cosmetic Ingredients och INCI-systemet är bra till exempel för allergiker och för alla som vill veta vilka ämnen man låter sin hud komma i kontakt med. Men ett problem med INCI-systemet är att ingredienserna oftast anges med latinska benämningar, termer som en vanlig konsument inte kan förstå. Men eftersom INCI-märkningen ska garantera att ingredienser beskrivs på exakt samma sätt på alla produktetiketter i alla EU’s medlemsstater har man valt att använda latinska namn.

Enligt INCI-systemet måste ingredienserna på varje produkt anges i mängdordning. Detta innebär att det ämne som produkten innehåller mest av skrivs ut först och sedan kommer alla ämnen efter varandra i fallande ordning. Således skrivs det ämne ut sist som produkten innehåller minst av. Om du nu skulle råka få för dig att kika på etiketten och ser att vatten står först så betyder det att produkten innehåller mest vatten. Därmed inte sagt att den sista kemikalien inte har minst påverkan på innehållet. Ett sådant exempel är konserveringsmedel. Nåväl, det var en parentes.

Om vatten står som första ingrediens på innehållsförteckningen och det på produkten står 98 % ekologisk, bör du fundera över tillförlitligheten - dels för att vatten inte räknas som ekologiskt och dels för att INCI-systemet inte säger någonting om hur kemikalierna produceras. Det finns väldigt många kemikalier som är godkända för användning i ekocertifierad hudvård som varken är ekologiska eller naturliga, men också många kemikalier som är certifierade som om de faktiskt vore ekologiska trots att de kanske inte riktigt rimmar med enkla produktionsprocesser som exempelvis kallpressade oljor/fetter, enkla extrakt eller torkade örter, leror, salt, naturliga saponiner och tensider som tvättnötter och tvål eller andra oförfalskade jordbruksprodukter.

Vill man då som jag känna att man får ett mer äkta innehåll för pengarna så gör man bäst i att lära sig att läsa innehållsförteckningen och ställa frågor om innehållet ifall man är osäker på INCI-namnet. Framöver kommer du också kunna läsa mer om produktionsprocessen i nya KemikalieKollen.

Dela
  • 1
  •  
  •  
  •  

Kommentarer inaktiverade.