Mina tankar om kriterierna för RekoKollen
Så naturligt som möjligt
Mina tankar kring kriterierna har från allra första början varit att RekoKollen ska vara en tjänst för kemiska produkter till kroppen, knoppen, hemmet och husdjur som ligger så nära föreningen Äkta Varas idéer som möjligt. Det betyder att innehållet i en produkt ska vara så naturligt som möjligt och baserat på så få raffinerade kemikalier som möjligt.
För en enklare förståelse skulle man kunna jämföra KRAV-märkningen med Äkta Vara-märkningen för livsmedel. Det är stor skillnad på hur många tillsatser som tillåts i dessa produktmärkningar. Jämför sedan hur många raffinerade kemikalier som tillåts av t ex Ecocert, Natrue och Soil Association jämfört med de som ingår i kriterierna för RekoKollen. Det är verkligen stor skillnad!
Vad är egentligen naturligt?
Vi har ju alla våra idéer och tankar om vad som är naturligt eller inte och jag säger inte att de kemikalier som de stora certifieringsorganen godkänner inte är naturliga. För vad är egentligen naturligt? Tja, det varierar från person till person skulle jag vilja säga. Termen "naturligt" har alltså olika betydelser beroende på var vi konsumenter sätter gränserna för hur pass raffinerade kemikalier vi vill ha.
Men var ska jag som okunnig konsument sätta gränsen om jag inte känner till hur en viss kemikalie tillverkas? Det är sannerligen inte enkelt för vad är egentligen en onödig tillsats i produkter som marknadsförs som ekologiska och naturliga?
Min gränssättning
Då jag skapade RekoKollen så var jag naturligtvis tvungen att dra en gräns, precis så som Föreningen Äkta Vara gjorde när de skapade sin Ä-märkning. Och när jag förkovrade mig i produktionen av olika kemikalier så föll många raffinerade och "designade" kemikalier bort.
Marknadsföring
När företag marknadsför produkter som ekologiska / naturliga så används ofta förklaringen "baserat på" och ännu oftare använder man orden "naturligt ursprung" när produktinnehållet ska förklaras. Det här kan irritera mig ordentligt för det betyder bara att råvaran som en gång i tiden faktiskt var naturlig är processad och raffinerad och inte längre är så naturlig.
Några exempel nedan om hur olika termen "naturligt" tolkas:
- NIVEA hade en förklaring på vad de menar med naturliga ingredienser; "Ingredienser med ursprung från naturen som behållit mer än 50% av sin molekylstruktur (naturligt tillstånd) efter bearbetning, inklusive vatten." NIVEA tillverkas av det multinationella bolaget Beiersdorf som 2020 gjorde en vinst på 636 miljoner euro. Bara att fortsätta konsumera så att de tjänar ännu mer och kan producera ännu mer, eller? Njae, blir vår värld då så himla grön tro? Läs gärna inlägget om Nivea på min privata blogg.
- Barnängen skriver i det finstilta att "99 % av ingredienserna är av naturligt ursprung och 22 % av ingredienserna kommer från ekologiskt jordbruk." Vänder man på produkten och läser innehållsförteckningen så hittar man två ekologiska ingredienser (olja och karnaubavax). Resterande innehåll utgörs av raffinerade och designade kemikalier. Läs gärna inlägget om ekologisk barnsalva på min privata blogg.
Fermentering
Många företag använder kemikalier som exempelvis har tillverkats genom fermentering (jäsning) och man menar att det är en naturlig metod. Men det är skillnad på om fermenteringen sker hemma i köket eller inom storindustrin.
Vid fermentering inom industrin används industriproducerade enzymer och bakterier som bryter ner/omvandlar ett utgångsmaterial så att det bildas olika ämnen - biprodukter. Dessa "biprodukter" kan inte ätas.
Inom industrin används livsmedelsavfall / jordbruksavfall som inte behöver vara ekologiskt samt labbodlade mikroorganismer som matas med olika näringsämnen (jästextrakt, soja-, och köttpeptoner), exempelvis peptider och aminosyror, fosfater och ammoniumsalter samt vitaminer. Vilket ursprung har allt detta?
Vid fermentering hemma i köket av t ex grönsaker tillsätter man bara vanligt salt och de naturliga bakterier som bildas genererar därpå en produkt som kan ätas. Ändå anses fermentering inom storindustrin vara "naturligt".
Till den här kategorin hör kemikalier som exempelvis citronsyra, mjölksyra, butylenglykol och aminosyror.
Så här tänker jag
Jag föredrar hudvårdsprodukter med ett mindre bearbetat och mer autentiskt innehåll, gärna närproducerat sådant och jag tänker så här:
- Var kommer växten/grödan ifrån? (industriellt avfall från konventionellt odlade grödor? eller från ekologiskt odlat?)
- Hur och med vad bearbetas råvaran (kemiskt alt. med mikroorganismer)?
- Vilka andra kemikalier används i processen?
- Hur är dessa andra kemikalier samt mikroorganismer tillverkade?
Som jag ser på saken så måste man gå till roten av produktionsprocessen för att verkligen förstå hur en ekocertifierad / naturlig kemikalie blir till. Men det kan vara väldigt svårt, för att inte säga helt omöjligt att ta reda på, även om en produkt är ekologisk. Det kan bero på 1) att kemikalien är patenterad, 2) att tillverkaren inte vill berätta hur och 3) att certifieringsorganen inte kan avslöja det beroende på punkt 1 och 2.
Som sagt, vi gör de val vi gör med den information som finns tillgänglig och ingen har rätt eller fel. Vi fattar bara olika beslut utifrån den kunskap vi har.
Olika fokus
Alla som jobbar med att skapa naturliga och ekologiska produkter och även jag med min RekoKollen är små bitar av det här stora "rädda-jorden-pusslet" som faktiskt måste läggas, så förmodligen har vi "rätt" i det vi gör allesammans, vårt fokus ligger bara på olika saker, tänker jag.
Degrowth
Sen tänker jag att grön kemi och hållbarhet är två pusselbitar som är bättre än allt som är fossilt, men det bygger samtidigt på fortsatt storskalig industriell produktion. Som jag ser det behöver vi istället fokusera på "degrowth" och fler men mindre lokala företag. I detta skulle jag vilja tillägga att jag är en stor fan av både Jason Hickel, David Jonstad och Jessica DeFino så jag rekommenderar även dig att följa dem.
Och lyssnar man på Jason och David så är det inte så konstigt att man också ogillar stora fabriker som är byggda för storproduktion, i vars produktportfölj man även hittar många andra sorters kemikalier som inte används i kosmetiska produkter. Några sådana industrier är BASF, Cargill, Solvay, Croda, Clariant och DuPont.
Ovanstående industrier tillverkar kemikalier som godkänns av Ecocert, Natrue och COSMOS och i min värld känns det ungefär som om Läkemedelsindustrin skulle börja tillverka örtmedicin eller att tobaksindustrin skulle börja tillverka hälsoprodukter samtidigt som allt görs i "storpack". Läs gärna mer om dessa industrier på min privata blogg.
KemikalieKollen
Nåväl, allt ovanstående är anledningen till att jag skapade en svensk tjänst som heter KemikalieKollen där du som konsument kan läsa om produktionsprocessen för kemikalier som specifikt används i produkter som marknadsförs som ekologiska/naturliga.
KemikalieKollen skulle kunna jämföras med Tillsatsappen för livsmedel som Konsumentföreningen i Stockholm står bakom eller E-nummerguiden från föreningen Äkta Vara. Läs gärna mer om tjänsten här.
I dagsläget finns det ingen ”Äkta Vara”-märkning för just hudvårdsprodukter och jag tänker att om man som konsument blir mer medveten om vad det är man lägger sina pengar på så blir det enklare att också göra ett aktivt val. Själv drömmer jag om att det en dag kommer en Äkta Vara-märkning för alla produkter som är listade i RekoKollen.
Har du några tankar, idéer eller frågor kring kriterierna så är du välkommen att höra av dig på kontakt@rekokollen.se
Carina Lagerstedt Nilsson