Varumärken

Varumärken i RekoKollen

Här hittar du alla varumärkena som är listade i RekoKollen.

Akamuti

Lindsey är inspirationen bakom Akamuti och startade företaget år 2003. Som kvalificerad aromaterapeut är Lindsey passionerad av botaniska ingredienser och hon är alltid på jakt efter bra råvaror till Akamuti's produkter. Varje produkt som Akamuti tillverkar är handgjord från början till slut. Allt görs i små satser för att produkterna ska hållas så färska som möjligt, med så lång hållbarhet som möjligt.

Akamuti är ett afrikanskt ord som tagits från Bembaspråket i Zambia. Ordet har två betydelser. Det översätts som "Little Tree" eller "Little Bit of Medicine" Det visar att i många delar av Afrika är träd och medicin ett och detsamma och de betraktas som en kraftfull källa till läkande.

Annas Eko

Annas Eko drivs av Anna Kosmark som länge haft en dröm om att tillverka handgjorda naturliga produkter. Det centrala för varumärket Annas Eko är att produkterna är så rena som möjligt både för vår miljö och för dig som användare.

Annas Eko månar verkligen om det naturliga och tänker hållbart och vid tillverkning används endast de finaste råvarorna - svenskodlat och ekologiskt så långt det bara går. Produkterna innehåller inga onödiga tillsatser och produktionen sker småskaligt där förpackningsmaterial används så lite som möjligt.

Här hos Annas Eko erbjuds både vardagliga hudvårds-, och hårvårdsprodukter men också produkter för hem och hushåll.

Annas Tvåleri

Annas Tvåleri drivs av Anna som är Norrlänningen som bosatte sig på Gotland. Alla tvålarna tillverkas för hand, från grunden och med naturliga och ekologiska råvaror. Anna letar hela tiden efter lokalproducerade råvaror och odlar till exempel ringblommorna själv, köper rapsoljan från Halner Gård i Bro och använder sin egen honung. Tvålarna är döpta till namn som har med Gotland eller med Gutamål att göra. Gutamål har sina rötter i mycket gamla nordiska dialekter och språk.

Badger Balm

Badger Balm är ett familjeföretag som har tillverkat ekologiska hudvårdsprodukter sedan 1995. Man använder bland annat ekologiska plantextrakt, exotiska oljor och bivax i sin produktion - produkter med kvalitet baserade på enkelhet och ett genomtänkt innehåll. Deras mission är att driva ett företag för att det är kul, rättvist och lönsamt - där pengar är bränslet, inte ett mål; och där visionen är en hälsosammare värld. Varje ingrediens som används odlas och bearbetas med största respekt för hänsyn till miljön, arbetarna och de naturliga egenskaperna hos växterna.

By Sandra

By Sandra drivs av Sandra Saade och tillverkningen sker i Grycksbo, Dalarna. Inspirationen får Sandra från släkten som i tidigare generationer har haft en tvålfabrik där äkta hantverkstvål har tillverkats.

Produkterna tillverkas för hand i små mängder och i Sandras trädgård finns hennes egna bigårdar med egen biodling där både honung och bivax som används till produkterna skördas.

För Sandra är det viktigt att tvålarna, ceraten och salvan är tillverkade av naturliga ingredienser som är ekologiska och hållbara och hon anser att produkter som man har på huden inte ska innehålla onödiga ingredienser.

I produkterna använder Sandra både nässlor, kaffe, apelsinskal vilket ger dem olika egenskaper liksom den kallpressade olivoljan som är fin på huden och som används som bas i tvålarna.

Dalarnas Ekobutik

Dalarnas Ekobutik drivs av Sofie och Marcus. Sofie är utbildad kostrådgivare, specialiserad på hormoner har ett stort intresse för hur kroppen fungerar både vad gäller ut-, och insida. Efter att många dyra slantar lagts på hudvård, tvål, mediciner och besök hos sjukvården utan vidare resultat tröttnade Sofie och kände därför att det var dags att låta andra ta del av de produkter som visat sig fungera för henne. Så 2020 slog företaget upp portarna.

Sofie och Marcus vill att du ska få hjälp med kliande hårbotten, psoriasis, eksem, torr hud, akne och liknande bekymmer samtidigt som du bidrar till en bättre miljö för dig och dina barn.

I stor utsträckning väljs förpackningsfritt eller förpackningar med så lite naturresurser som möjligt och produkterna är tillverkade för att inte innehålla onödigt vatten, ta så lite plats som möjligt för att minska på både frakter och emballage samtidigt som de räcker länge.

Alla råvaror är så närproducerade som möjligt, egentillverkade och odlade på egen eller svensk gård.

Danny's Beard Oil

Danny's ekologiska skäggolja är en svensk, handgjord olja rik på fukt, glans och nyttigheter för både skägget och huden under.

Deolicious

Deolicious grundades 2012 och tillverkas på Gotland. Deolicious är en helt naturlig deodorant utan aluminium och andra kemikalier.

Eanna

Eanna är ett svenskt företag vars historia började 2020, men dess rötter sträcker sig mycket längre tillbaka i tiden, faktiskt redan så långt tillbaka som till 1800-talet då Fansa-familjen började med produktionen av högkvalitativ Aleppotvål. Denna gamla hantverkstradition med äkta Aleppotvål förs idag vidare av teamet på Eanna - Rebecca, Tarek, Juha & Nour Fansa i spetsen. Eannas Aleppotvålar är handgjorda och skapade enligt det traditionella hantverket av en syrisk tvålmästare. De är ekologiska och bär både en Cosmos Organic och VeganOK certifiering. Eanna Aleppotvål är skapad på endast tre ingredienser, oliv- och lagerbärsolja samt lut. Lutet finns dock inte kvar i slutprodukten. Eannas Aleppotvål finns med 15, 20, 35 och 55% lagerbärsolja.

Eannas vision är att erbjuda välbefinnande och naturlig skönhet till den miljömedvetna kunden, med autentiska kvalitetsprodukter skapade med omsorg för konsumenten såväl som för jorden. Tvålen har många användningsområden och är snäll mot både din kropp och miljön.

Ekendahls

Ekendahls är ett litet familjeföretag som består av mor och dotter; två eldsjälar som ledsnade på eksem, utslag och förvärrad akne. De fick barn och barnbarn och började fundera över vad de vill lämna efter sig till kommande generationer.

De lade tusentals timmar på forskning om, kurser i och tillverkning av naturlig hudvård och tvål och insåg att vi faktiskt blir både vad vi äter och smörjer in oss med.

Ekendahls är hudvård för den medvetne konsumenten. Företagets ledord är transparens, kvalitet och hållbarhet vilket genomsyrar allt de gör och värdesätter råvaruproducenter, djur och natur - hela kedjan från råvara till färdig produkt har betydelse i deras produktion.

Produktionen sker småskaligt och utan konstgjorda tillsatser eller onödiga förpackningar.

FIORA

FIORA drivs av Julie Bindslev vars passion inom området tog fart redan i tonåren då hon sökte efter bra produkter för sin mycket känsliga hud. Julie har en stor kärlek för Moder Natur och all dess läkande och helande krafter.

FIORA tillverkar äkta botanisk hudvård gjord på ekologiska och hela örter – produkterna är rotade i renhet, effektivitet och integritet genom att förena tidigare generationers kunskap om läkeväxter med de senaste framgångarna och vetenskap inom naturlig hudvård.

FIORAs värderingar kan sammanfattas av namnets fem bokstäver:
FUNCTIONAL. INDEPENDENT. ORGANIC. RAW. ARTISAN.

Utöver detta brinner företaget FIORA för ekologiskt, hållbart och genomtänkt - från början till slut. Det gör att det många gånger blir mycket jobbigare - och dyrare! - men då får det vara så anser Julie vars produkttillverkning är ett äkta genuint hantverk.

Free Your Mind!

Free Your Mind! drivs av Kerstin Vilselius som är utbildad friskvårdsinformatör, personalvetare, journalist och som har arbetat med naturlig hälsa i tjugo år.

Free your mind! är en uppmaning att befria sig själv från yttre krav, tankar och oro som skapas i sinnet när kontakten med sitt inre är dålig.

Kerstin skapar hudvårdsprodukter som innehåller härliga kallpressade ekologiska oljor, olika eteriska oljor och bivax från egna bin - för ett naturligt och ekologiskt liv.

Företaget skapar produkter både till människor och djur.

Friendly Soap

Friendly Soap grundades av Rob och Geoff som växte upp i Hebden Bridge, i West Yorkshire på 70-talet. Vid den tidpunkten var Hebden Bridge en knutpunkt för alternativ-, hippie-, och punk-kultur vilket kom att forma Robs och Geoffs livslånga intresse för social och miljömässig rättvisa. Att göra saker på ett mer rättvist och schysst sätt jämfört med den kapitalistiska modellen var därför naturligt för dem.

Utöver detta gav den fantastiska omgivningen dem en naturlig koppling till naturen och det var inte förvånande att de två vännerna, precis som många invånare i Hebden, fick jobb i det nu legendariska Suma Wholefood-kooperativet. Här lärde sig Rob och Geoff hur man gjorde affärer men framförallt lärde de sig att man kan driva ett framgångsrikt företag där etik går före vinst.

Inspirerade, medvetna och mer förberedda än någonsin bestämde de sig 2008 att tiden var rätt att starta en egen verksamhet och Friendly Soap föddes - här sätts djurens, miljöns och arbetarens rättigheter före vinst. Alla tvålar är kallrörda och packas för hand.

Furface dogs

Furface dogs drivs av Maria Ahola som är utbildad hundfrisör och som är hundinstruktör, Pro Dog Trainer som också håller i kurser och utbildningar.

Bakom kulisserna består företaget av en människa och en skäggig hund - Meta - som vill göra livet bättre och roligare för hundar och deras människor. Tillverkningen av hundprodukterna sker utanför Fjärdhundra.

Allt tog sin början då Marias två hundar hade klåda och svampiga tassar. Det blev starten på flera månaders forskande och testande innan ett basrecept till hundschamptvålarna och tassalvan som är snälla både för hundar och vår miljö kunde börja användas.

I sina produkter använder Maria kallpressade ekologiska oljor och till exempel brännässla som är handplockad i hennes egen trädgård.

Maria använder sig av allt det som naturen bjuder på för att hud och päls ska bli ren och som har egenskaper som lugnar och lindrar. Hennes tvålar har en naturlig doft av de naturliga ingredienserna och är utan tillsatta doftämnen.

Greenbalance

Greenbalance har ett brett sortiment av produkter som inkluderar eteriska oljor, vegetabiliska oljor, extrakt, torkade örter, CBD-oljor och CBD-buds.

Företaget hjälper dig att på naturlig väg finna inre balans, avkoppling och återhämtning och strävar efter att tillhandahålla råvaror av allra högsta kvalité och man ställer höga krav på leverantörerna – hela vägen från själva plantan i jorden till den färdiga produkten.

Greenbalance erbjuder 100 % äkta eteriska oljor, oljeextrakt som är koncentrerade genom en varsam extraktionsprocess och kallpressade vegetabiliska oljor, men även torkade örter samt CBD-produkter som kan användas inom självvård.

Produkterna packas i miljövänliga förpackningar som tillverkas av skandinaviska träd och förpackningarna produceras i klimatvänliga pappersbruk som använder förnyelsebar energi. Träden har vuxit i FSC®-certifierade skogar och är klimatkompenserade för att säkerställa en hållbar produktion.

Gustaf & Linnea

Gustaf & Linnea ett litet gotländskt familjeföretag med tre anställda som brinner för att ta fram mer hållbara produkter från biodling som gynnar både människa, djur och miljö. Hos oss hittar du naturlig hudvård av bivax tillverkad på Gotland i återvinningsbara pappförpackningar för en renare miljö.

Allt började med en längtan efter djur och natur som legat och pyrt under ytan. Vid ett besök hos fyra bikupor på Ingarö föddes en dröm hos Gustaf om biodling. Linnea längtade till naturen och ett arbete inom miljö och hittade en masterutbildning om destinationsutveckling på Gotland.

Flytten gick så till Gotland, både för Gustaf och Linnea, som därefter möttes och resan till ett enklare och mer hållbarare liv på landet tog fart med deras 100 bisamhällen. Och sedan 2020 har deras produkter producerats i återvinningsbara pappförpackningar.

Företaget använder begreppet närpollinerat som en del av deras mission vilket innebär att de vill främja och stötta pollineringen av svensk flora för ett väl fungerande ekosystem och man vill inspirera och ta fram den bästa hudvården för både hud och natur.

Hemtvål

Hemtvål drivs av Kerstin Enoksson som tillverkar äkta handgjorda tvålar. Detta är en del av hennes verksamhet Bra Saker vars ledord är Eko, Rättvist, Återbruk, Nära.

Hjärtebo Gård

Hjärtebo Gård ligger i Dalslands skogar och drivs av Siv och Svein Stenman Haga. Man tillverkar handgjorda ekologiska salvor, oljor, cerat och Ayurvediska tvålar. Deras verksamhet grundar sig på mångtusenårig östlig visdom, det nyaste inom forskning mellan sammanhanget kropp, sinne, själ och våra egna erfarenheter.

HUMLE från Kalvsved

HUMLE från Kalvsved drivs av Elina Forsell och Tobias Helmin. Företaget tillverkar tvålar och smörjor av 100% ekologiska, vegetabiliska oljor, med tillsatt humleolja.

Gården, som ligger på gränsen mellan Östergötland och det Småländska höglandet är KRAV-ansluten. Här odlas deras humle som sedan används i deras tvålar och smörjor.

Elina och Tobias driver upp sticklingar som också säljs under våren och gården är en utav Sveriges 10 första humleodlare sedan den sista kommersiella odlingen lades ner på 50-talet.

HundApoteket

HundApoteket drivs av Anne-Li Strand och produktsortimentet innefattar en rad olika näringstillskott för hund, katt och häst, samt hud- och pälsvård för hund.

Anne-Li har ett brinnande intresse för hälsa och miljö och därmed faller det sig naturligt att arbeta med produkter som värnar om båda delar. Hennes filosofi är ”Hand i hand med naturens egen strategi” och för henne går kvalitet alltid framför kvantitet.

Anne-Li har under många års tid arbetat med kostrådgivning för hundar som grundas på en övertygelse om att hunden bör äta en naturlig kost, baserad på riktig mat. Så småningom ledde all samlad erfarenhet och kunskap fram till att Anne-Li skrev boken "Min hund vill ha riktig mat" som publicerades 2017.

För Anne-Li är miljöfrågorna mycket viktiga och hela affärsidén handlar om att skapa naturlig balans och genom att hela tiden ha värnandet om miljö och hälsa i fokus eftersträvas att göra så små avtryck som möjligt med försäljningsverksamheten.

I´M Nordic Eco Cosmetics

I'M Nordic Eco Cosmetics drivs av Paulina Åkerlund som är utbildad kosmetolog, frisör samt fotvårdare och har även en examen inom företagsekonomi. Paulina har alltid haft ett brett intresse av hälsa och hudvård.

I'M Nordic Eco Cosmetics har valt att ha milda 100 % naturliga doftkomponenter i sina produkter och använder endast ekologiskt certifierade eteriska oljor. Alla råvaror kommer från naturen och utvinns på ett sätt där varken människor, natur eller djur kommer till skada. Bivaxet kommer från en lokal ekologisk biodlare.

Företaget värdesätter noggrannhet när det kommer till val av ingredienser och sammansättning, för att göra produkterna så unika som möjligt, med hög kvalitét och produkterna innehåller inget vatten utan består istället av 100 % aktiva ingredienser.

Ivon Care

Ivon Care drivs av Maya och Michel Nzue vars dotter sedan födseln hade utslag och torra hudpartier, framför allt vintertid. De provade alla krämer och hudlotioner på marknaden, även de dyraste och de bästa som barnavårdscentralen rekommenderade, men inget hjälpte. Visst blev det något bättre i perioder, men de torra hudpartierna kvarstod.

Michel har rötter från Elfenbenskusten och därifrån kom idén om helt naturligt sheasmör i stället för alla dessa krämer. Resultatet blev en otroligt fin och mjuk hud utan utslag och torra partier, och på den vägen är det.

Ivon Care's sheasmör är 100 % naturligt och oraffinerat, handgjort, ekologiskt och veganskt och innehåller bland annat vitamin A, E och F, lipider, essentiella fettsyror och andra näringsämnen som bidrar till mycket fukt och näring till huden.

Sheasmör är ett naturligt vegetabiliskt fett som kallpressas ur sheanötter. Träden växer i Afrika och har en viktig betydelse för folket i dessa delar av världen. Där används sheasmör bland annat till hudvård och som matfett.

Järna Tvåleri

Järna Tvåleri drivs av Veronica Oja som är utbildad miljöingenjör och hennes man Patrik som är entreprenör. När Veronica blev mamma blev hälsa och närmiljö också väldigt viktigt och när hon hittade tvålhantverket så hittade hon även sin stora passion. Det är blandningen av njutningsfullt konsthantverk, kemikunskap, miljövinsten och hälsoaspekten som gör att Veronica får utlopp för många sidor av sig själv.

Med denna miljömedvetenhet i ryggraden tillverkas ekologisk naturlig hantverkstvål i världsklass för de som är extra noga med produkters innehåll och funktion. Järna Tvåleri tillverkar också angränsande ekologiska produkter för kropp och hem och strävar efter att minimera gifter och avfall i hem och natur.

Klockargårdens

Klockargårdens är ett familjeföretag som har funnits i Norberg, i Bergslagen sedan 1988. Företaget har naturen som största inspirationskälla. Fokus har alltid varit att skapa roliga, vackra, väldoftande och vårdande produkter och tanken är att det enkla är det bästa. Många av företagets råvaror är helt ekologiska och kravmärkta. Klockargården har en önskan om att deras produkter ska förmedla glädje, omtanke och kärlek och bli en källa till njutning och välbefinnande. 

Källans Naturprodukter

Källans Naturprodukter är ett familjeföretag som drivs av Weronicha, Sandra och Stephan som tillsammans tillverkar genuina produkter som linoljesåpa, naturtvålar, naturschampon, salvor, linoljevax och läderbalsam på ett hantverksmässigt vis.

Redan 1999 tog produktionen med byggnadsvårds- och hudvårdsprodukter sin början och nu har man även en liten gårdsbutik.

Weronicha, Sandra och Stephan har ett starkt miljötänk och teamet är mycket noggranna med vad som används på huden och vad man släpper ut i naturen.

Ljung of Lapland

Ljung of Lapland har funnits ända sedan 1994 och filosofin är småskalig tillverkning. Företaget är beläget i Lappland och i tillverkningen använder man ekologiskt odlade råvaror, kallpressade oljor, verksamma örter och dofter från ekologiska eteriska oljor i sina produkter. För Erika som grundade företaget började intresset för naturens läkande växter tidigt då alla barnen hade eksem. Hon förvaltar nu sin mormors mors arv genom kunskapen om växternas läkande kraft och fortsätter utveckla tillverkningen av naturlig hudvård med fokus på hälsa och framtida miljö. 

Loelle

Loelle tillhandahåller, med stor passion, ekologiska och omsorgsfullt handplockade produkter. Företagets  sortiment är framtaget utan att tumma på kvalitet och Loelle lägger därför stor vikt vid att kunna erbjuda ekologiska produkter av högsta kvalitet, naturligt framtagna utan onödiga tillsatser för kropp och sinne. 

Malin i Ratan

Malin i Ratan hittar man i den lilla kustbyn Ratan i Västerbotten, med havet och naturen och den kulturhistoriska miljön som inspirationskällor. Där skapar Malin sina kallrörda tvålar - på gamla tiders hantverksvis, men med förnyade kunskaper och med naturliga och ekologiska råvaror. Miljöfrågor, naturen och naturvetenskapen har alltid legat Malin varmt om hjärtat. Att minska mängden kemikalier i vår vardag har varit Malins ledord i skapandet av sina produkter, ekologiska råvaror och mild doftsättning eller doftfritt är en självklarhet.

Mattmars Prästgård

Mattmars Prästgård drivs av Angelica Hemlin. I Jämtland, mittemellan Östersund och Åre, ligger den gamla prästgården där hennes produkter för både människor och djur blir till.

Produkterna innehåller bara ett fåtal noga utvalda naturliga ingredienser och rena ekologiska råvaror vilket är bra för både dig och miljön. I webbutiken samsas de egna produkterna med ett handplockat sortiment från andra tillverkare med ekologi och hållbarhet i fokus.

Me Anima

Me Anima grundades av Katties Åkesson som är hud, spa och aromaterapeut. När Katties först kom i kontakt med aromaterapi i starten av sin karriär insåg hon kraften i de eteriska oljorna. Genast bestämde hon sig för att gå en utbildning för att kunna ge aromaterapibehandlingar och började själv tillverka oljor.

Me Animas oljor tillverkas i Sverige och består av noga utvalda ekologiska ingredienser. Hudvårdsoljornas ingredienserna är en viktig del i vårt koncept. Det vi applicerar på huden och påverkar vår kropp, hälsa och natur. Det är ett helhetsperspektiv. Me Anima är latin och betyder Min Själ och rätt tillverkade produkter, med enbart naturliga ingredienser, är vettigt både för vår natur och vår kropp.

Medåkers Bin

Medåkers Bin drivs av Marika och Wille som ända sedan de gick sin första biodlingskurs 2018 har varit engagerade i att höja medvetenheten kring binas ovärderliga plats i naturen och vilka faror de står inför.

I den surrande gemenskapen av bin och människor tas det fram allt från skovax och hudvårdsprodukter till honung och produkter till bikupan - ett utbud av högkvalitativa produkter!

Varje produkt som Medåkers Bin säljer är hälsosam, lokalt producerad och uppfriskande. Marika och Wille älskar binas värld och är engagerade i att höja medvetenheten kring denna så speciella insekt.

Medåkers Bin är en växande gemenskap!

Mosters Produkter

Mosters Produkter gör egna salvor efter gamla beprövade recept och produkterna innehåller vegetabiliska, kallpressade och ekologiska oljor. Ingredienserna köps in från KRAV-godkända odlare på Visingsö och från KRAV-biodlare utanför Hjo eller av biodlande grannar på Hökensås.

MuLondon

MuLondon grundades av Boris från London. Han har alltid haft en tro på kraften i naturen och produkttillverkningen inspireras av traditionell örtmedicin. Boris mamma pratade ofta om läkande örter, deras egenskaper och latinska namn. Detta fascinerade honom.

Hans mamma lärde honom också om naturliga medel att använda vid skärsår, blåmärken och upprörd mage och Boris lärde sig att förlita sig på örter istället för piller. I många år bodde och arbetade Boris på en biodynamisk gård i Sverige vilket fick honom att inse hur sammanlänkade vi är - till varandra, till moder natur och världen runtomkring oss.

Då han utvecklade både eksem och psoriasis så påverkades hans utseende och hans självförtroende allvarligt. Och eftersom han inte ville förlita sig på långvarig användning av steroidkrämer, gick han tillbaka till sina rötter. Boris läste allt han kunde om örter, eteriska oljor och naturlig hudvård, vilket ledde honom till att börja göra sina egna hudvårdsprodukter, baserade på gamla beprövade recept, de saker som han hade lärt sig från sin barndom och sitt liv på den biodynamiska gården. Efter att ha testat recepten på sig själv och sina vänner föddes idén om MuLondon.

Naturbalans

Naturbalans drivs av Anne-Li Strand och produktsortimentet innefattar en rad olika näringstillskott för hund, katt och häst, samt hud- och pälsvård för hund.

Anne-Li har ett brinnande intresse för hälsa och miljö och därmed faller det sig naturligt att arbeta med produkter som värnar om båda delar. Hennes filosofi är ”Hand i hand med naturens egen strategi” och för henne går kvalitet alltid framför kvantitet.

Anne-Li har under många års tid arbetat med kostrådgivning för hundar som grundas på en övertygelse om att hunden bör äta en naturlig kost, baserad på riktig mat. Så småningom ledde all samlad erfarenhet och kunskap fram till att Anne-Li skrev boken "Min hund vill ha riktig mat" som publicerades 2017.

För Anne-Li är miljöfrågorna mycket viktiga och hela affärsidén handlar om att skapa naturlig balans och genom att hela tiden ha värnandet om miljö och hälsa i fokus eftersträvas att göra så små avtryck som möjligt med försäljningsverksamheten.

Naturlig Deo

Naturlig Deo grundades av Sara Lindahl i Norsjö som ligger i Västerbotten. Idén till Naturlig Deo uppkom efter hennes svårigheter att finna en fungerande ekologisk deodorant utan aluminium. Dessutom reagerade hon över innehållsförteckningarna som var både långa och svåra att förstå.

Sara ville ha en deodorant som hon kunde känna sig trygg med och när hon inte hittade någon som motsvarade hennes förväntningar gällande innehåll och effektivitet, började hon utveckla Naturlig Deo. Produkterna består av få och noga utvalda ingredienser och är handgjorda med omsorg för både människa, djur och natur.

Nea Of Sweden

Nea Of Sweden är ett familjeföretag som drivs av Gunnar och Linnéa Smith vars filosofi är Less is better! Man vill uppmuntra användningen av naturliga produkter och bidra till ekologisk medvetenhet och respekt för allt liv.

Gunnar och Linnéa vill inte uppmuntra till mer köp utan snarare till klokare inköp och att avstå från den onödiga och skadliga konsumtionen - "Köp det du behöver och inget mer, se till att använda upp det du har i skåpen innan du handlar på dig ännu mer som kanske inte hinner användas upp innan produkten blivit för gammal." Nea Of Sweden stödjer Djurens Rätt och garanterar att produkter och råvaror inte testas eller har testats på några djur.

Nioma

Nioma är ett familjeföretag som tillverkar ekologiskt schampo, olivtvål, schampon för dreads och andra hudvårdsprodukter som salvor och cerat, men som också säljer leror och oljor för både hud och hår samt skrubbar.

För Nioma är miljön lika viktig som vår hud och därför är företaget noga med ingredienserna. Basen är vegetabiliska oljor som olivolja, rapsolja, tistelolja, arganolja osv. För att ge produkterna färg och struktur använder man t ex kaffe, örter, växtdelar eller lera och som doft tillsätts exempelvis eteriska oljor.

Företaget har en liten miljövänlig produktion helt utan utsläpp och produkterna är tillverkade av ekologiska råvaror där sådana finns tillgängliga på marknaden.

No Bond Beauty

No Bond Beauty drivs av Sandra som är utbildad kostrådgivare och som utgår från evolutionsläran och paleolitisk kost vid val av näring och råvaror och Jannica som har ett brinnande intresse för hälsa och naturlig mat som på sidan av hudkrämsbranschen lägger fokus på utbildning inom kost och träning. Sandra och Jannica är övertygade om att skönhet startar på insidan men att vi kan ge den en extra boost genom att ge huden biotillgänglig skin food från utsidan.

No Bond Beauty är ett nytt svenskt företag som vill bidra till ett hållbart och klimatsnällt samhälle genom att utgå från råvaror som i grunden ger tillbaka till naturen och kan produceras ekologiskt. På ett så oprocessat sätt som möjligt med minimal inblandning av industrimaskiner, fossila bränslen och kemiska tillsatser. Företaget strävar efter att inte låta sig påverkas av rådande trender och industrin. 

Ockelbo Bi

Ockelbo Bi drivs av Kristina Löfström och företaget tillverkar hudvårdsprodukter med naturliga ingredienser som kallpressade vegetabiliska oljor, naturliga växtextrakt och bivax. Man använder så få ingredienser som möjligt i produkterna och arbetar för att öka andelen lokalproducerade ingredienser.

Ockelbo Bi som från början hade egen biodling och sålde nyslungad honung, kakhonung, honung och baxljus lokalt håller numera istället föredrag om bin och biodling samt har kurser/workshops i hur man själv tillverkar hudvårdsprodukter samt har egen tillverkning av hudvårdsprodukter.

Bivaxet som Ockelbo Bi använder i sina produkter kommer från lokala biodlare.

Organics by Sara

Organics by Sara är grundat av Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog.

Organics by Sara har tillverkat ekologisk hudvård sedan 2010 med visionen om att förse den svenska hudvårdsmarknaden med den renaste hudvården baserad på ett fåtal utvalda, ekologiskt certifierade ingredienser.

Organics by Sara vill påverka människor att göra mer medvetna val kring hudvård och upplysa människor om att en stor del av hudvården som säljs idag innehåller många olika tvivelaktiga syntetiska kemikalier som sakta förgiftar vår jord och som riskerar att skada vår hälsa.

Organics by Sara vill erbjuder Sveriges naturligaste hudvård med stärkande och näringsrika ingredienser.

Organic Makers

Organic Makers. Organic Makers drivs av Daniel Carlsson och Josefin Kvist som har en bakgrund inom etik och hållbarhet och utifrån detta säkerställer de att råvaror och ingredienser uppfyller högt ställda etiska och miljömässiga krav. Råvarorna är rättvist handlade och har inte producerats på bekostnad av andra människor och samhällen. Ju fler vi blir som väljer ekologiskt och rättvist, desto bättre kommer vi och vår värld att må, menar Daniel och Josefin.

Med Organic Makers ville de skapa det de själva saknade; en butik med bara verifierat hållbara, naturliga och ekologiska råvaror och ingredienser, och en kunskapsbank för alla som, liksom de, vill minska på användningen av onödiga kemikalier, och vara både nyttiga och kreativa på samma gång! Daniel och Josefin driver i detta även en receptblogg som innehåller mycket kunskap och inspiration. Daniel och Josefin menar att "Förstår vi innehållet i de produkter vi använder dagligen, är det också lättare att göra medvetna val!".

Suntribe

Suntribe drivs av Karl, Hampus och Julia - tre vänner som älskar naturen och att surfa och klättra. De startade Suntribe för att de tycker att det är helt galet att man får lov att använda ingredienser i solskydds-, och kosmetikaprodukter som är skadliga för oss människor och naturen. Istället vill man bidra till förändring och tillverkar därför produkter som innehåller skonsamma och naturliga ingredienser som ekologiska oljor, vaxer, smör och naturliga mineraler och de tre vännerna menar att det inte finns något behov av att kompromissa. Kärnan i deras filosofi är Less is more samt ekocertifierade ingredienser - några onödiga ingredienser används aldrig.

Svenska Bivaxljus

Svenska Bivaxljus är ett är ett samarbete mellan biodlare - ett biodlingsföretag som arbetar i harmoni med naturen och tillsammans med bina värnar de om hållbarhet och klimatet. Målet är att ta vara på allt från bikupan och skapa naturliga produkter som är bra för naturen och dig. Bivaxet som används till ljusstöpning är täckvax som blir över från honungsproduktionen. När bina samlar in honung pollineras också naturen. Det ger biologisk mångfald, gynnar och stärker ekosystemet. Produkterna från Svenska Bivaxljus innehåller 100 % svenskt bivax. Giftfritt och utan tillsatser. Lokalproducerat på Öland. När du köper produkterna från Svenska Bivaxljus blir du bifadder och stödjer svensk biodling.

Säljans Bigård

Säljans Bigård tillverkar bivaxljus och tvålar med hjälp av gammaldags kallrörd tvålteknik, men hos dem hittar du även bivax som du kan använda till att göra egen kosmetika, livsmedel och bivaxdukar alternativt till att göra egna produkter för till exempel impregnering av trä, läder eller tyg.

Företaget drivs av Chatarina som är ingenjör inom industriell ekonomi och som tidigare jobbade med logistik, marknad och projektledning inom verkstadsindustrin och Pierre som är tekniker och som tidigare jobbade som bilmekaniker på Volvo.

Men numera är Chatarina och Pierre yrkesbiodlare med Gesällbrev i biodling och istället inspirerar man numera alla människor till att vilja bidra till ökad hållbarhet för bin, människor och vår planet.

Säljans bigård vars hållbarhetspolicy innefattar både social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och ekologisk hållbarhet tillverkar riktiga hantverksprodukter samtidigt som man även hyr ut bikupor och säljer egen honung förstås - småskalig biodling med stor omsorg!

Tigerflicka of Sweden

Tigerflicka of Sweden grundades 2013 av Dr. Cecilia George svenska boende i München, som har en magister examen i bio-organisk kemi, samt har doktorerat inom bio-analytisk kemi. Utvecklingen av nya produkter baseras på vetenskapliga fakta och resultat erhållna med naturliga oljor, vaxer och essentiella oljor. Företagsfilosofin är att göra bra och säkra produkter för små och stora barn, vuxna men även våra pälsklingar. Produkterna är 100 % naturliga och innehåller ekologiska oljor, smör och vaxer och konceptet är minimalistiskt. Företaget har ett genomgående miljötänk och ett mål är att med produkterna minska den kemiska belastning vi konstant utsätts för genom maten vi äter, vattnet vi dricker och produkterna vi smörjer på vår hud. Alla Tigerflickas produkter tillverkas förhand i små batcher.

Tomtaberget

Tomtabergas Tjärstickor är lokalproducerade i Sverige. Tallarna har vuxit i skogen i Sundstorp, utanför Fjärås. När Malins sambo Calle och hans pappa Rune jobbar i skogen för att gallra och ta hem ved, tar de vara på tjärtallarna de stöter på. Först torkas stora kubbar, sedan hugger de dem till mindre bitar som också får torka. Till slut dras stickorna för hand med en hovtång, när andan faller på, eller när det är slut i byttan i köket vid Rune och Ingrids vedspis.

Vissa tallar bildar extra mycket kåda. Det har människor dragit nytta av i hundratals år. Den höga halten kåda gör virket naturligt impregnerat och traditionellt har man använt det kring fönster och till finsnickerier som under lång tid ska tåla väder och vind. Kådan fungerar också som tändvätska.

Tvåla & Tvaga

Tvåla & Tvaga drivs av Anna Stenegärd. Hennes tvålmakeri ligger i Kronhusbodarna i hjärtat av Göteborg. Anna vill förmedla sin kärlek till tvål och doft genom att erbjuda landets mest välsorterade sortiment av tvål och i hennes tvålmakeri tillverkar hon en helt unik exklusiv tvålserie med hantverket och hög kvalitet i fokus.

I tvåleriet används bara eko-certifierade oljor och fetter, en viktigt och självklar aspekt. Anna har en förhoppning om att vi tillsammans kan få fler i världen att byta till ren tvål.

Annas egna ord; Vilken skillnad på tvål och tvål! – Och vilken historia! – Och vilket hantverk som ligger bakom riktig tvål. 

Urtekram

Urtekram såg dagsljuset 1972 – i en tid då pionjäranda, en känsla av samhörighet och miljömedvetande spirade fram. Visionärerna startade resan med en liten kryddhandlarbutik i hjärtat av Köpenhamn. Här sålde de lite av varje, men alltsammans med fokus på en naturlig, enkel och ren livsstil. Under 70- och 80-talen utvecklades en kännedom om Urtekram och ekologin som sakta men säkert spred sig utanför den mycket stängda, lilla kretsen av de tidiga eko-entusiasterna. De gröna, som de också kallades den gången.

I början av 90-talet startade på allvar en utveckling som bidrog till att spridningen av ekologin tog fart, särskilt i de större danska städerna. Och Urtekram var med i främsta ledet då Coop beslutade att ekologin på allvar skulle ingå i det vanliga sortimentet. Pionjärandan genomsyrar fortfarande allt vad Urtekram företar sig och sedan 2015 ägs företaget av Midsona AB i Malmö, Sverige.

Vermont Soap

Vermont Soap grundades av Larry, även kallad tvålmakaren som 1984 jobbade som fönsterputsare. Man kan säga att han som studerade biologi och kemi hade talang för affärer. Larrys första konsumentprodukt var fönsterrengöringsspray, den andra var ett repskydd för fönsterputsare och den tredje var deodorantpulver som kom till när han satt fast på Boston Logan Airport i 8 timmar.

Pulvret bestod av majsstärkelse och bakpulver som han hade i sina skor. Och det fungerade finfint. För att stå ut alla timmar på flygplatsen utformade han och hans kompis en nationell marknadsföringskampanj för den. De bestämde sig för att kalla produkten "No Sw..t!".

De utformade flaskan och grafiken - då säger Larrys kompis "Vänd dig inte om, men det står en kille och skriver ner allt du säger", varpå Larry långsamt reste sig upp och sprang efter honom. Men killen försvann snabbt och när Larry en natt låg över på hotell och låg och slösurfade på tv:n så såg han plötsligt en reklamsnutt som handlade om hans produkt "No Sw..t!".

De nästföljande 5 åren grubblade Larry på vad han skulle göra för att tjäna pengar och samtidigt fick han problem med klåda på underarmarna. Detta fick honom att experimentera med en handtvål som hans vän rekommenderade, men hans underarmar blev röda med en gång och han kastade ilsket iväg tvålen och sa till sig själv "Om ingen kan göra en j-la tvål som jag kan använda så måste jag göra en själv". Och det var så allting började. Vermont Soap tillverkar 100 % naturliga tvål och hudvårdsprodukter med ekologiska ingredienser. 

Västerbottenssåpa

Västerbottenssåpa är ett litet familjeägt företag i Västerbottens inland. Närmare bestämt i byn Siksjönäs i Vilhelmina kommun. Här tillverkar Sara & Magnus Idenfors sin såpa efter ett recept som kommer från gammelfarmor Fredrika Helmersson. Receptet kan spåras så långt tillbaka som till 1926 men förmodligen är det mycket äldre än så.

Grunden i Saras och Magnus verksamhet är att det mesta kan bli till något nytt - till exempel kan fett bli till såpa. Farmor Fredrika var sådan att hon gjorde det mesta och det bästa av allt. Till och med säckarna från mjölet man köpte sprättade hon upp och sydde om till skjortor till sina barn. Inget fick förfaras! En sund ide som vi har mycket att lära av. Respekt för vår jord är att återbruka, ta hand om saker, göra om, laga och använda igen.

Farmor Fredrika kokade sin såpa på fårfett, det fett som vid slakt på den egna gården inte kunde användas till mat, blev istället såpa. Västerbottenssåpa tillverkas av rapsolja som renas och förtvålas till såpa. Rapsoljan hämtas från fritöser hos utvalda restauranger. Det är alltid raps eller majs/raps blandning och oljan renas i en reningsanläggning och är helt ren när den kommer ut ur maskinen. 

Warpaint

Warpaint grundades av Petra, ensamstående mamma från Australien. Vid 54-års ålder bestämde hon sig för att inleda en ny karriär och skapade en produkt som är ett naturligt, giftfritt och hälsosamt alternativ till traditionella tandblekningsprodukter. När båda hennes döttrar tog bort sina tandställningar och deras tänder var missfärgade fick hon idén att testa detta svarta pulver, då utan namn - en blandning gjord på inhemska recept och tekniker för munvård som används av inhemska kulturer.

Petra menar att det finns för många tandblekningsprodukter med onödiga kemikalier på marknaden som är obehagliga och smärtsamma att använda. Som mamma ville hon undvika sådana produkter och när hennes döttrar hade använt pulvret några år så tyckte de att det var dags för en tandvårdsprodukt för den globala marknaden. År 2016 fick Petra privilegiet att ta emot International Women's Day Leadership Award för företag och innovation och produkten var ett faktum. Idag har Warpaint etablerat sig som världsledande inom branschen för naturlig tandblekning och säljs i över 80 länder.

Wilma Naturprodukter

Wilma Naturprodukter är ett litet familjeföretag i södra Lappland som sedan början av 80-talet sysslat med insamling, förädling och tillverkning av ett antal naturnära produkter. Företaget har sitt säte mitt i den norrländska skogen och fokuserar på ren kvalité - så nära skogen du kan komma. 

Witchcraft Botanicals

Witchcraft Botanicals drivs av Maia och Tania från Bulgarien. Sedan 2015 har de skapat sina naturliga hudvårdsprodukter och Maia är utbildad inom bland annat ekologisk kosmetik hos Formula Botanica.

Allt började med att Maia hade utslag som ingen läkare kunde hjälpa henne med. Då vände hon sig till sin mormor och hennes metoder som bestod av örtmedicin. Och det fungerade naturligtvis.

Witchcraft Botanicalserbjuder effektiva hudvårdsprodukter med vetenskapligt uppbackad botanisk magi och innehållet är noga utvalt, naturligt och ekologiskt, fräscht och aktivt och utformat för att ge näring på ett ekovänligt sätt. Produkterna som är minimalistiska produceras i små batcher i återvinningsbara förpackningar och är PETA-certifierade.

Wooden Spoon

Wooden Spoon är företaget vars värdegrund är en kombination av kärlek till människan och ett högt etiskt ansvar. Utifrån detta skapar man sina genuint naturliga produkter. Företaget kombinerar ekologiska oljor med växtbaserade extrakt och Wooden Spoon är inte bara ett varumärke utan en livsfilosofi. Företaget tror på synergin mellan natur och människor och att ju mer vi bevarar naturens skatter, desto mer kommer vi att få i gengäld. Produkterna tillverkas i små batcher. 

Zoya Goes Pretty

Zoya Goes Pretty från Bulgarien är företaget som tror på naturens äkthet - dess enkelhet och genuina design. Produkterna är handgjorda och innehåller 100 % oraffinerade och ekologiska smör med alla dess viktiga näringsämnen bevarade. Zoya Goes Pretty nyttjar det egna landets växtlighet och stöttar lokala producenter, även i andra länder.

Övergårdens

Övergårdens drivs av Carita som tillverkar sina tvålar för hand hemma på gården i Ulvestorp och för henne är det en självklarhet att använda sig av närproducerat, när det är möjligt.

Varje recept är unikt och framtaget med högkvalitativa, ekologiska råvaror och tillverkningen sker i små batcher, för att säkerställa en hög kvalitet på slutprodukten.

Alla oljor som används är ekologiska och talgen som används kommer från egna djur och tvålarna är kallrörda och lagras i minst fyra veckor.

Tvålarna kan användas både till kroppen och till håret.

Alla tvålar packas i så lite förpackning som möjligt av papper med pappersetiketter, ingen plast används i förpackningarna och inget vatten används i produkterna så du slipper även konserveringsmedel.

RekoKollen - För dig som älskar det som är lite mer äkta

HÅLL DIG UPPDATERAD!

Registrera dig så att du inte missar några nyheter.

Jag godkänner och jag samtycker till att mina uppgifter lagras tillfälligt, enligt webbsidans integritetspolicy

Kommentarer inaktiverade.